Szybkie linkiKalendarzWtorek 21 Czerwca 2022ImieninyImieniny: Alojzego, Alicji, MartyLicznik odwiedzinJesteś: 22803457 osobą na tej stronieBIPBIPWyszukiwarkaSondaNawigacjaJesteś w: STRONA GŁÓWNATreść strony24 listopada - Dzień BurakaBurak często kojarzy nam się z nielubianymi osobami, dlatego warto docenić to warzywo przynajmniej w jego święto. Mają one bowiem bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, począwszy od układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego, odpornościowego aż po hormonalny. Buraki zawierają mnóstwo białka, dobrych tłuszczy, węglowodanów, błonnika, substancji mineralnych takich, jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą. Nie powinniśmy wyrzucać również liści buraków, bo są bogate w witaminę C i prowitaminę A. To ze względu na dużą zawartość żelaza buraki zaleca się osobom o niedokrwistości i niedoborach żelaza. Pół litra soku z buraków, wypijanego codziennie, może znacznie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi! W krajowej konsumpcji buraków od dłuższego czasu nie ma spektakularnych zmian. Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że przez ostatnie lata konsumpcja buraków waha się na poziomie 2,52 kg na osobę rocznie. To wciąż za mało, biorąc pod uwagę fakt, jak burak wpływa na organizm ludzki. Trzeba też zaznaczyć, że buraki świetnie oczyszczają wątrobę, zarówno z toksyn wewnętrznych, jak alkohol i zewnętrznych, jak stres. Do tego, co bardzo ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia, działają zasadotwórczo, czyli przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Buraki cukrowe uprawiane były początkowo jako warzywa ogrodowe oraz na paszę dla zwierząt. Co ciekawe, pierwszy cukier został wyprodukowany z buraków w Niemczech w 1747 roku, a pierwsza fabryka przetwarzająca buraki cukrowe była wybudowana w Konarach na Dolnym Śląsku w 1799. Historia uprawy buraka cukrowego na ziemiach polskich ma ponad dwustuletnią tradycję. Została zapoczątkowana w 1802 roku. Już wówczas, pod jego uprawę przeznaczano najlepsze pola, na których stosowano nawożenie organiczne. Jak wynika ze znalezionych zapisków, barszcz i buraki jadano już w średniowieczu. Zarówno zupa, jak i same buraki, były podawane w nieco innej formie niż obecnie. W średniowiecznej Polsce znana była tylko liściasta odmiana buraka. W formie bulw, sprowadzono go z Włoch, dopiero w epoce renesansu.
BaneryDane kontaktowe
Starostwo Powiatowe w Mławie
ul. Reymonta 6, 06-500 Mława
tel. (23) 654 34 09
e-mail: starostwo@powiatmlawski.pl
|